Tatonka Sherpa Dome kesällä

Melontaretkillä teltta osoitti mainiot ominaisuutensa myös kesällä 2005.
Se on nopea pystyttää ja helteellä se on kahden oviaukkonsa ansiosta vilpoinen.

 

Kalliomaastossa apsidien neljä kiilaa saa kiinni vaikka sammaleeseen. Helteellä ulkoteltan voi ottaa osittain auki auringonsuojaksi.
Tässäkin ulkoteltta on suojana auringon puolella.  
   
Klikkaa kuvaa, jos haluat nähdä sen suurempana (600x800).

 

Lisäys 2006

Lainaus Ilmatieteen laitoksen sivulta:

Heinäkuun 2006 sääseuranta ja tilastot
Rakeita ja ukkospuuskia 10.7.

Maanantaina 10.7.2006 Suomen yli liikkui lännestä parikin ukkosrintamaa. Niiden sijainti näkyy hyvin tutkakuvassamme kello 17:00 ja 19:50. Rintamissa erottuu useita yksittäisiä voimakkaita ukkospilviä, joista paksuimmat ja eniten vettä, paikoin myös rakeita sataneet näkyvät hetkellisessä tutkatulkinnassa lilan värisinä.

Ukkospuuskat aiheuttivat vahinkoja maan itäosassa ja muun muassa Heinävedellä esiintyi poikkeuksellisen voimakkaita puuskia eli ns. syöksyvirtauksia. Mahdollisesti jossain esiintyi myös trombi. Suurimmat puun kaadot sattuivat kello 16:30 ja 17:30 välisenä aikana Varkauden ja Outokummun välissä. Metsäkaatoja on noin 20 km matkalla ja noin 200 metrin leveudeltä. Tutkimukset paikan päällä vahvistavat montako voimakkaan ukkospuuskan (syöksyvirtauksen) aiheuttamaa vahinkoa tapahtui, ja esiintyikö jossain myös trombi, joka kaataa puut sikin soikin ja katkaisee ne eri korkeudelta.

Erityisesti Polvijärvellä satoi myös poikkeuksellisen suuria rakeita, suurimpien halkaisijat noin 6,5 senttimetriä. Salamointi oli runsasta, päivän aikana havaittiin yli 10 000 salamaa. Yli 10 000 salamaa vuorokaudessa havaitaan keskimäärin 1-2 kertaa kesässä.

Olimme melomassa 10.7.2006 Itä-Hämeessä suurehkolla järvellä. Näimme ukkosrintaman lähestyvän. Rantauduimme erääseen saareen, pystytimme telttamme ja varauduimme sadekuuroon.

Järvenselän yli tulikin sellainen myrskynpuuska, jollaisessa emme ole koskaan ennen olleet. Sherpa Dome oli pystytetty vain neljän kiilan varaan, eli mitään muita maakiinnityksiä ei ollut kuin kiilat, joilla apsidit saadaan levitetyksi. Yhtään narua ei ollut kiinnitetty. Siitä huolimatta teltta käyttäytyi puuskassa erittäin vakaasti, eikä sillä tuntunut olevan mitään vaikeuksia pysyä pystyssä.

Vettä tuli kuin putouksesta ja ääni oli sen mukainen. Oli selvää, että vettä olisi päässyt runsaasti sisään telttaan, mikäli ulkoteltan tuuletusaukkoja ei olisi omatoimisesti suljettu tai tehty suljettaviksi, niin kuin näillä sivuilla kerrotaan.

Vesi nousi jopa räppänäkatoksen alle, ylös oven suljettujen vetoketjujen yhtymäkohtaan ja puski paineella siitä sisään. Jos sisäteltan ovi olisi ollut suljettuna, tämäkään vähäinen määrä ei olisi päässyt sisätelttaan asti.

Puuskan jälkeen näimme, että raskaat kanoottitynnyrit olivat kaatuneet ja kanootti oli lentänyt ylös maalle, kumolleen puita vasten. Onneksi se säilyi ehjänä. Teltan ympäriltä oli kaatunut, katkennut ja kallistunut useita järeitäkin puita ja paksuja oksia oli pudonnut maahan.

Tatonkan sivuilla Sherpa Domesta sanotaan, että "Stays in shape even in the strongest winds." Väite näyttää todellakin pitävän paikkansa.



Paluu takaisin Talvitelttailuun

Back to the Winter Camping