Optimus Hiker 111T

Tilasin keittimen lokakuussa 2007 USAsta, liikkeestä nimeltä The Old Grouch's Military Surplus, www.oldgrouch.com. Keitin tuli jo viikon kuluttua tilauksesta. Se maksoi 55 Ameriikan taalaa. Postimaksu oli $36, yhteensä $91 eli noin 63,60 €.

Se oli aika kolhiutunut ja hiukan lommoilla, mutta käytetty sen pitikin olla. Siitä oli siistitty pahimmat liat, vaikka ei kuitenkaan aivan puhtaaksi asti. Irtovarusteina oli vain pieni kiintoavain ja ilmanrajoitin spriikäyttöä varten. Tankissa oli pikkutilkka polttoainetta, joka haisi white gasille eli puhdistetulle bensalle. Suuttimessa ei ollut mitään merkintää ja sen reikä oli ehkä aavistuksen isompi kuin omassa 111C:ssäni.

Säiliö on messinkiä, samoin kuin polttimen tuulisuoja, esilämmityskuppi ja säätöpyörän kara. Materiaalit ovat siis parempia kuin tavallisessa siviili-111C:ssä, jossa esim säiliö on vain maalattua terästä. Pienellä kiintoavaimella suuttimen irrotus näyttäisi olevan kärsivällisyyttä vaativa toimenpide verrattuna uudemmalla multikeyllä tapahtuvaan irottamiseen.
 

  Tässä kunnossa keitin tuli Amerikasta. Pieni irtoputki on ilmanrajoitin spriin polttoa varten, mutta suutinta sitä varten ei pakettiin sisältynyt.
  Pohjasta peltilaatikko oli pahiten kolhiutunut.
  Laatikko edestä. Sen olisi saanut valmiiksi uudelleen maalattunakin.
  Käytön jäljet näkyvät...
  ...mutta odottakaahan, kun hiukan putsailen ja kiillottelen sitä!
  111T käynnistyi heti niin kuin pitikin ja paloi kauniin sinisellä liekillä. Mitään vuotoja ei ollut havaittavissa.
 

Kannattaako tilata?

Ehdottomasti! Kuka yhtään ymmärtää talviteltan lämmittämisestä saa tästä kohtuuhinnalla ahkioretken varusteeksi toimivan ja luotettavan keittimen. Poltin palaa hyvin hiljaisella äänellä, joten sitä voi pitää käynnissä teltassa koko hereilläoloajan. Nukkumaan mentäessä keitin luonnollisesti sammutetaan. Nykyinen Optimus Hiker Plus käyttää Novan poltinta, jota en voisi suositella sen häiritsevän metelin takia. Hikerissä kannattaa käyttää polttoaineena valopetrolia.

 

Pikku fiksailun jälkeen
 

  Maalasin peltikotelon ja kiillotin messinkiosat. Keittimestä tuli aika nätti, eikö vaan?

Kuvassa taustalla uudempi 111C vertailun vuoksi.


Linkki:

Hikerin polttimen asennus Trangiaan.Takaisin
Talvitelttailuun
 

Lasse