Sawyer Mini ja aktiivihiilisuodatin
painovoimaisena juomaveden puhdistimena

Ammoisina aikoina join retkillä etelässäkin järvivettä sellaisenaan. Sitten aloin nähdä vedessä kaikenlaista, mitä en halunnut enää suuhuni pistää. Monta vuotta minulla on ollut Katadyn Vario -suodatin. Kyllähän silläkin vesi on juotavaksi puhdistunut...

PumppusuodatusNäissä huvittavissa mainoskuvissa pumppusuodatinta käytetään rannassa, imuletku suoraan vesistössä. Käyhän se tietysti näinkin, mutta tuskin kukaan viitsii kauan ährätä noin hankalan näköisessä asennossa. Kokeneempi retkeilijä ottaa raakavettä mukaansa astiaan tai vesipussiin ja istuu mukavasti vaikka retkituoliin sitä pumppailemaan.

Katadyn Varion ergonomia on muutenkin surkea. Koska pumppu kaksitoiminen, sen vartta pitää vuorotellen sekä painaa että nostaa. Valitettavasti vain sen nostoliike on hankala, koska molempien käsien sormet eivät yhtä aikaa mahdu kahvan ja rungon väliin. Käyttöä
helpottaa, jos pumpun pohjaan ruuvaa kiinni Nalgene-pullon tai vastaavan Aladdinin, mistä voi pitää kiinni toisella kädellä. 


Painovoimainen suodatus


Työläs pumppaus loppui, kun hankin Sawyer Mini -suodattimen. Painovoima hoitaa pumppauksen ja puhdasta juomavettä tulee helpommin ja halvemmalla kuin millään pumppusuodattimella.
Tässä vesipussi on ripustettu parin metrin korkeudelle puuhun ja vesi lirisee lappoletkulla Sawyer Minin läpi viiden litran astiaan. Ihan itsestään.

Letkut imupään sihteineen ja pitimineen ovat peräisin Katadyn Variosta. Mitään erikoisvesipusseja läpivienteineen ei tarvita, vaikka sellaisia juuri tähän tarkoitukseen innokkaasti markkinoidaankin.

En ole viitsinyt mittailla kuinka nopeasti litra vettä suodattuu, koska se on aina tapahtunut riittävän nopeasti. Viiden litran tonkka täyttyy kuin huomaamatta muuta puuhailtaessa. Toisin oli silloin, kun veden tekoon piti pumpun kanssa varta vasten – ja vastahakoisesti – ryhtyä.

Jos järvivesi on ruskehtavaa, sellaiseksi se jää myös Sawyerin läpi kuljettuaan. Tietääkseni se ei ole haitallista ja sellaista on juotu monilla retkillä. Tuntuu siltä, että vuosien mittaan ennen niin kirkkaatkin vedet ovat alkaneet tummentua. Liekö siihen syynä laajat avohakkuut ja ojitukset vaiko turpeennosto? Ehkä nämä kaikki yhdessä.

Aloin pohdiskella miten saisin myös värin kirkkaammaksi ja "kalan maun" pois järvivedestä. Katadyn Variossa on toki aktiivihiilipanos, mutta sen teho tuntui aika olemattomalta. Vesi ei näyttänyt sen avulla juurikaan kirkastuvan, onhan sen tilavuus vain noin 40 millilitraa. Lisäksi veden viipymisaika hiilipanoksessa on hyvin lyhyt, johtuen tietysti voimaperäisestä pumppauksesta. Sitä puuhaa kun ei kovin kauan viitsi kerralla harrastaa.

 

 

 

Aktiivihiilisuodatin


Katadyn myy erillistä aktiivihiilisuodatinta, mutta senkin tilavuus näyttäisi kuvasta päätellen olevan vain luokkaa 50 ml.

Hintaan ei sisälly pulloa eikä letkua, vaikka tuotekuva antaa niin ymmärtää. Kuvassa oleva Nalgene-pullo, johon suodin on istutettu, on väriltään harmaa. Muitakin värejä näkyy käytettävän. Käsittämätöntä. Värillisen pullon läpi suodatustulosta on hankala ellei mahdoton arvioida. Kirkkaan värittömästä pullosta näkisi heti veden värin ja ja mahdolliset muut epäpuhtaudet.

Muitakin letkuun liitettäviä aktiivihiilisuodattimia on markkinoilla, esim Platypus.


Tee-se-itse -aktiivihiilisuodatin


Haeskelin netistä osia ja kokeilin kaikenlaisia virityksiä. Niitten hinnalla olisi saanut jo monta kaupallista aktiivihiilifiltteriä. Mutta parempi ja halvempi piti löytää, maksoi mitä maksoi.

Sitten sattui löytymään tämä 150 ml LDPE-muovipullo. Se lienee jonkinlainen tatuointiin liittyvä työkalu, en tiedä sen tarkemmin. Kaksi sellaista maksoi eBaysta tilattuna yhteensä 1,64 euroa rahteineen. Pullon ulkohalkaisija sattui olemaan Ø52 mm, eli täsmälleen sama kuin laajasuisen Nalgene-pullon suuaukko. Se sulkee pullonsuun samalla tavoin kuin Katadynin pikkupurkki estäen näin roskia varisemasta pullon puhtaaseen veteen. Pullon kyljessä oleva mitta-asteikko on kuitenkin sen verran koholla, että se päästää veden tieltä poistuvan ilman ulos pullosta.

Katkaisin mutkalla olevan kärsän, poistin sisällä olevan pillin ja porasin pohjaan reiän. Täytin pullon tavaratalon viinitarvikeosastolta löytyneellä aktiivihiilirakeella*. Etteivät rakeet karkaisi veden mukana pois, tulppasin molemmat päät vettä läpäisevällä, avosoluisella vaahtomuovipyörylällä.

Suodattimen hinnaksi muodostui sisältöineen alle 2 euroa. Se painaa kuivana hiilirakeineen noin 100 grammaa, josta rakeitten osuus on noin 80 g. Toki sen voi myös jättää vajaaksi painon minimoimiseksi, jolloin siitä saa helposti kevyemmän paketin kuin Katadynin purkista.
* 2:n litran pussi, punnittuna 777 grammaa, raekoko 0,35–1,18 mm, noin 8 €.
Vrt. 2 täyttöannosta (1–2 dl?) Katadynin aktiivihiiltä em. Katadyn-suodattimeen, noin 20 €.

Sawyer Mini ja omatekemäni aktiivihiilisuodatin toiminnassa.

Lopputuote

Tästä otettiin vesi suodatettavaksi.

Tässä tulos. Toisessa sangossa suodattamaton vesi.

Johtopäätöksiä


Katadyn Varion huono ruskeitten vesien suodatustulos voi johtua aktiivihiilen vähäisen määrän lisäksi myös veden liian lyhyestä reagointiajasta hiilen kanssa. Sitä huolta ei ole painovoimaisessa suodatuksessa. Koska virtausnopeus on siinä riittävän pieni, niin suodattimen kapasiteetti tulee ehkä tarkemmin käytetyksi. Vielä minulla ei ole raja tullut vastaan. Ennemmin retki on loppunut kuin teho tästä DIY-suodattimesta. Ja hiilirakeet on halpaa vaihtaa uusiin.

Toisaalta, muovipullon suuaukko on ahdas. Sitä kautta käytettyjä, märkiä rakeita on hankala saada ulos. Täytyy turvautua vedellä huuhteluun tai paineilmaan. Siinä suhteessa Katadynin pikkupurkki on vähän parempi, vaikkakaan hiilten vaihtoa ei tarvinne juuri koskaan tehdä kenttäoloissa. Ja jos tarvitseekin, niin irtohiiltä kätevämpää on ottaa mukaan toinen DIY-filtteri. Varsinkin, kun se ei paina eikä maksa juuri mitään lisää.

Normaalin 1,5-litraisen limupullon korkki sopii tähän 150 ml tatuointipulloon. Jos Sawyerin suodattimessa olisi myös ulostulopäässä limupullokierteet samalla tapaa kuin toisessa päässä, ei väliin tarvittaisi letkunpätkää niin kuin nyt.

Täytynee vielä erikseen mainita, että Lappiin en kanna minkäänlaisia vedenpuhdistimia.

info (a) luontola .com 

Lasse